Egyesületünkről

Az Ócsai Hagyományőrző Egyesület 2016-ban alakult meg 13 taggal. Az egyesület célja, hogy a mára kialakult rohanó világban megőrizzük hagyományinkat, szokásainkat, mint például a szeptemberben kezdődő Szüreti Felvonulást, ahol az asszonyok, lányok és fiúk is egyaránt népviseleti ruhát viselnek a felvonulás ideje alatt.

A felvonulás főbb szereplői: a felvonulást a menet ideje alatt a dáma vezeti, majd őt a csikósbetyárok követik aztán a bíró és bíróné hintója majd a többi feldíszített kocsi. A felvonulás ideje alatt több megálló van, ahol a falubéli lakók megvendégelik a szüretin felvonulókat és szereplőket, ugyanis a szüreti felvonulást ékesítő szereplőket, akik különböző koreográfiával (néptáncosok, standard táncosok) vagy  énekkel (népdalkörök) szórakoztatják a néző közönséget, valamint emelik a felvonulás színvonalát.

Minden megállónál a szereplők előadása egy össztánccal zárul, ahol nem csak a felvonulók és szereplők, hanem a néző közönség is részt vesz a táncban. És végül az utolsó megállótól az összes felvonuló és szereplő, a bíró és bíróné vezetésével az esti bál helyszínéig menetel. Ott a felvonulókat és szereplőket megvendégeljük egy tál étellel és ezt követően kezdődik a bál, ami szintén nem maradhatna el  egy sztár vendég nélkül.

A másik hagyományőrzés céljából, eddig 4 alkalommal megrendezésre került rendezvényünk, az Ócsai Juhfesztivál, mely eddig minden évben két napos és minden évben április 30.-án és május 1.-én kerül megrendezésre. Az első nap csikós bemutatóval, hidegvérű lóbírálattal, valamint fogathajtással zajlik. Mind ezek ideje alatt lehetőség van állatsimogatásra, ugrálóvárra, hintázásra, lovagoltatásra, marha-, illetve birka pörkölt fogyasztásra, kirakodó vásárlásra, valamint a folyamatosan közönséget szórakoztató fellépők előadásaira, valamint az esti bál előtti sztár vendég fellépésének megtekintésére. 2017-ben  Kaczor Feri tisztelt meg minket remek műveinek az előadásával rengeteg nézőt vonzva maga után.
A második nap  a juhoké és a majálisé, mert az elhangzottakon kívül bővülnek a programok a juh nyírással, juh terelő bemutatóval illetve a főzőversennyel, ahova az eddigi évkben nagyon sokan beneveztek.

Reméljük e rövid bemutató elnyerte tetszését minden régi és új vendégnek, aki el látogatott vagy el fog látogatni hozzánk.
Mind a két eseményről itt a honlapunkon lehet tájékozódni az aktuális rendezvényekről.

Várunk minden kedves régi és új vendéget aki a jövőben megtisztel minket a jelenlétével!

HAGYOMÁNY

ÉLD BELE MAGAD!